Maagverkleining

Wat is een maagverkleining?

Een maagverkleining is een chirurgische ingreep die wordt uitgevoerd om het formaat van de maag te verkleinen. Een maagverkleining wordt ook wel bariatrische chirurgie genoemd. De grootte van de maag wordt verkleind.

Dit kan op verschillende manieren worden gedaan, afhankelijk van het type operatie dat wordt gekozen. Omdat de maag verkleind wordt, eet je minder. Deze vermindering van voedselinname leidt tot gewichtsverlies, omdat je minder calorieën binnenkrijgt.

Een verkleinde maag heeft ook invloed op hormonen die betrokken zijn bij hongergevoelens en verzadiging, wat resulteert in verminderde eetlust en sneller een vol gevoel na het eten.

Het belangrijkste doel van een maagverkleining is om mensen te helpen bij het bereiken en behouden van gezond gewichtsverlies op lange termijn. Het kan ook positieve effecten hebben op andere gezondheidsproblemen, zoals diabetes type 2, hoge bloeddruk en slaapapneu.

Resultaten van een maagverkleining

Minder ziek

Een lager gewicht is goed voor ziektes die vaak door overgewicht worden veroorzaakt. Voorbeelden zijn diabetes type 2, gewrichtsklachten en een hoge bloeddruk.

  • 80 van de 100 mensen met hoge bloeddruk hebben binnen een jaar na de maagverkleining geen hoge bloeddruk meer.
  • 80 van de 100 mensen met diabetes type 2 hebben dat binnen een jaar na de maagverkleining niet meer.
  • 90 van de 100 mensen met slaapapneu hebben dat binnen een jaar na de operatie niet meer.


Dat positieve effect is vaak al snel na de operatie merkbaar. Bijvoorbeeld doordat mensen minder medicijnen nodig hebben. Zo kunnen de meeste mensen met diabetes type 2 binnen 6 weken na de operatie stoppen met insuline.

Minder zwaar

Een maagverkleining helpt om af te vallen doordat je minder kunt eten. Maar het afvallen gaat niet vanzelf. Het aantal kilo’s dat je afvalt, hangt ook af van wat en hoeveel je eet en hoeveel je beweegt. Het is belangrijk dat je voor de rest van je leven genoeg beweegt en gezond eet, met kleine beetjes tegelijk.

  • De meeste mensen verliezen binnen een jaar ongeveer 35 tot 40% van hun totale gewicht.
  • De meeste mensen zijn een jaar na een maagverkleining afgevallen tot een BMI van minder dan 35.
  • De gemiddelde BMI na een operatie is 30 tot 32.
  • Het is niet zeker dat je jouw overgewicht helemaal kwijtraakt.
  • Meestal vinden mensen hun kwaliteit van leven beter geworden.

Wat zijn de risico's van een maagverkleining?

Je maag verkleinen is een grote stap voor mensen die worstelen met overgewicht en ernstige gezondheidsproblemen. Hoewel het vaak effectief kan zijn bij gewichtsverlies, brengt het ook bepaalde risico’s met zich mee, waarvan je op de hoogte moet zijn. Ondanks deze mogelijke risico’s hebben veel mensen toch baat gehad bij een maagverkleining, door aanzienlijk gewichtsverlies en verbetering van hun algehele gezondheid. Het is altijd raadzaam om alle mogelijke risico’s af te wegen tegen de potentiële voordelen, voordat je besluit om deze ingrijpende procedure ondergaan.

risico's van een maagverkleining

Mogelijke complicaties na een maagverkleining

Dit zijn de complicaties die direct of korte tijd na de maagverkleiningsoperatie kunnen ontstaan. Ik denk dat je ze kort moet benoemen en dan de inhoud moet linken naar de gesloten afdeling en daar de tekst erbij zetten.

Naadlekkage

Naadlekkage komt voor bij ongeveer 1 procent van de patiënten. Het eten van vloeibaar voedsel, wat vaak het advies is in de eerste twee weken, verkleint de kans op lekkage. Op de plek van de hechtingen en nietjes kan een gaatje ontstaan. Link naar gesloten gedeelte om meer te lezen

Trombose/embolie

Bij een operatie kan een bloedpropje in de bloedvaten van het been komen. Het bloedvat zit dan dicht (trombosebeen). Het been wordt dik, rood en pijnlijk. Zo’n bloedpropje kan ook in de longen komen. Daar komt een bloedvat dicht te zitten. Dit is een longembolie en kan gevaarlijk zijn. Link naar gesloten gedeelte om meer te lezen

Overgeven

Dit kan een bijwerking zijn van de narcose of omdat na de operatie een zwelling ontstaat bij het maagje. De smalle doorgang van het nieuwe maagje en de dunne darm kan zich daardoor nog verder gaan vernauwen, waardoor je kunt overgeven.

Darmhernia / darmafknelling

Door veel afvallen ontstaat er ruimte in de buik, waardoor de darmen bekneld kunnen raken. Dit kan ook gebeuren omdat je dunne darm een stuk omhoog is gehaald. Hierdoor is er dus veel meer ruimte voor je darmen. Je darmen maken continu bewegingen en kunnen met al die ruimte in de knoop raken. Link naar gesloten gedeelte om meer te lezen

Maagzweer

Omdat er aan de maag is geopereerd, is je maagslijmvlies gevoelig geworden. Hierdoor kan er een maagzweer ontstaan. Meestal ontstaat deze tussen de nieuwe maag en de dunne darm. Link naar gesloten gedeelte om meer te lezen

Obstipatie

Door de verandering van het spijsverteringskanaal is het risico op obstipatie groot. Vaak krijg je bij je ontslag uit ziekenhuis een middeltje mee, wat je kunt gebruiken als je na een paar dagen nog geen ontlasting hebt gehad. Obstipatie kan na de operatie ook ontstaan door pijnmedicatie, anesthesie, stress van de operatie, weinig bewegen en weinig kunnen eten en drinken.

Stenose

Dit is een vernauwing tussen de nieuwgevormde (maag)pouch en de dunne darm. De klachten die ontstaan zijn moeilijk kunnen eten, het gevoel hebben dat je eten moeilijk zakt, misselijkheid en snel na je eetmoment moeten overgeven. Neem altijd contact op met het ziekenhuis als je een van de bovenstaande klachten hebt.

Galstenen

Door het snelle afvallen kunnen er galstenen ontstaan. Galstenen ontstaan vaak in de eerste twee jaar na de operatie. Je kunt galstenen hebben zonder er last van te hebben. Link naar gesloten gedeelte om meer te lezen

Littekenbreuk

Een littekenbreuk is een gat of zwakke plek in de buikwand op de plaats van een litteken. Deze kan ontstaan als de wond na de maagverkleining niet goed geneest. Bij een littekenbreuk gaan het buikvlies, vetweefsel en de darm uitpuilen. Je hebt vaak een bult of zwelling op de plaats van de breuk, in combinatie met een pijnlijk en branderig gevoel. Neem bij bovenstaande klachten contact op met je ziekenhuis.

Longontsteking

Na de operatie kan er een longontsteking ontstaan door dat de buikoperatie je ademhaling beïnvloedt. Je ligt meer op bed, hebt pijn aan je wond en de narcose zorgen ervoor dat je ademhaling oppervlakkiger is. Hierdoor kan er meer slijm ontstaan in je longen wat zich kan ontwikkelen tot een longontsteking. Klachten die ontstaan zijn een benauwd gevoel hebben, koorts, spierpijn en hoesten.

obesitas bmi

Wanneer kom je in aanmerking voor een maagverkleining?

Om in Nederland in aanmerking te komen voor een maagverkleining moet je aan verschillende voorwaarden voldoen

Je kunt geen maagverkleining krijgen bij:

Wat als je niet in aanmerking komt voor een maagverkleining?

In Nederland moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor een maagverkleining. De voorwaarden voor een maagverkleining kun je hierboven lezen.  Wanneer je niet in aanmerking komt, maar toch graag een maagverkleining wilt, kun je ervoor kiezen om dit zelf te bekostigen.

In Nederland betaal je dan het passantentarief, dit is ook het geval als je niet verzekerd bent.

In Nederland kan dat trouwens niet. Iedereen die in Nederland woont of werkt is verplicht om zich te verzekeren. Ook als het ziekenhuis waar jij de operatie wilt laten uitvoeren geen contract heeft met jouw zorgverzekeraar, betaal je het passantentarief. Controleer dit dus altijd!

Je kunt aan het ziekenhuis van jouw keuze vragen wat de passantentarieven zijn als je niet in aanmerking komt voor een maagverkleining.

Ook zijn er mensen die ervoor kiezen om een maagverkleining te laten uitvoeren in een privékliniek. Dit kan ook in andere landen, zoals België of Turkije. Wanneer je hiervoor kiest, doe dan altijd goede research naar de kliniek van jouw keuze.

maagverkleining
maagverkleining voor en na

Ik wil een maagverkleining, welke stappen moet ik nemen?

Als je voor jezelf de keuze hebt gemaakt voor een maagverkleining, waar moet je nu dan eigenlijk beginnen?

  1. Maak een afspraak bij je huisarts.
    Ga met hem of haar in gesprek en vertel dat je graag een maagverkleining wilt. Vraag ook om een verwijzing naar het ziekenhuis van jouw keuze.

  2. Bel het ziekenhuis en geef aan dat je een maagverkleining wilt.

  3. Vaak is de eerste afspraak een voorlichtingsbijeenkomst.
    In deze bijeenkomst legt het ziekenhuis uit welke mogelijkheden er zijn en hoe ze te werk gaan. Aan het einde van de bijeenkomst kun je (vaak schriftelijk) laten weten of je verder wilt voor een maagverkleining. Hier mag je natuurlijk altijd langer over nadenken.

  4. De screening.
    Dit is een gesprek met verschillende disciplines om te bepalen of je een geschikte kandidaat bent voor een maagverkleining. Vaak krijg je na de screening al te horen of je in aanmerking komt, of hoe je voortraject eruit gaat zien. Bij andere ziekenhuizen krijg je hierover schriftelijk bericht. Wees altijd eerlijk tijdens je screening, zodat je het best geholpen kan worden.

    Luister naar deze podcast met tips over de screening:

  5. Gesprek met een chirurg
    Na het volgen van het voortraject (als dit nodig is) en het afronden hiervan krijg je een gesprek bij de chirurg. In dit gesprek maak je samen de keuze voor welke operatie je gaat en wordt er vaak gelijk een datum geprikt.

  6. Voorlichtingsbijeenkomsten
    Vaak organiseren ziekenhuizen daarna een bijeenkomst waarin uitleg wordt gegeven over de voorbereiding op de operatie, zoals het predieet dat je moet volgen. Dit is bij elk ziekenhuis anders.

  7. Wachten voor de operatie
    Dan is het wachten tot je aan de beurt bent voor de operatie en volgen de afspraken volgens het natraject van jouw ziekenhuis.

    Luister hier naar ervaringen en tips rondom de operatie.

Welke mogelijkheden zijn er buiten een maagverkleining

Naast een maagverkleining zijn er ook andere mogelijkheden om te werken aan je overgewicht.

error: Kopiëren mag niet.